Γυναικολογικές Εξετάσεις

Τι ακριβώς εξετάζει το τεστ παπ;

Το τεστ παπ είναι μία γυναικολογική εξέταση που ελέγχει την ύπαρξη αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (HPV). Μέσω μιας σύντομης διαδικασίας, χωρίς κάποια ειδική προετοιμασία, αφαιρείται δείγμα από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα εντός λίγων εργάσιμων ημερών. Αν στα αποτελέσματα αναγράφονται τα «άτυπα κύτταρα», «μεταπλαστικά κύτταρα», «κύτταρα με μόλυνση από HPV», «προκαρκινικά κύτταρα», τότε ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε κολποσκόπηση ή κάποιες άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η φλεγμονή στο τεστ παπ αναδεικνύει μία τραχηλίτιδα και ορίζεται σαν η διόγκωση των ιστών του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να είναι από ασήμαντης αιτιολογίας έως πολύ σοβαρής.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Ετήσιος έλεγχος μία φορά θεωρείται απαραίτητος σε κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα. Η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται αφού οποιαδήποτε στιγμή οι προκαρκινικές αλλοιώσεις τα φανού. Έπειτα γυναίκες που έχουν κολλήσει τον ιό των κονδυλωμάτων αν τηρούν τον σχολαστικό έλεγχο δεν θα νοσήσουν ποτέ από αυτόν.

Πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μέρα του κύκλου;

Το τεστ Παπανικολάου δεν μπορεί να γίνει τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, αφού η περιοχή λήψης κυττάρων αιμορραγεί και δεν είναι εφικτό. Ιδανικός χρόνος είναι κοντά στα μέσα του κύκλου ή οποιαδήποτε ημέρα επιθυμείτε μετά το τέλος της περιόδου. Οι περισσότεροι γυναικολόγοι προτείνουν τις ημέρες της ωορρηξίας καθώς τότε ο τράχηλος είναι στην ιδανική κατάσταση για να προσληφθούν όσο περισσότερα κύτταρα γίνεται.

Πρέπει να υπάρχει αποχή από σεξουαλική επαφή πριν την εξέταση;

Περίπου 3 ημέρες πριν το τεστ παπ καλό είναι να μην έχει έρθει η γυναίκα σε επαφή ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ερεθισμού του κόλπου και επηρεαστεί το αποτέλεσμα.

Με το τεστ παπ διαγιγνώσκονται όλα τα γυναικολογικά προβλήματα;

Όχι. Οι κύστεις, τα ινομυώματα, τα αφροδίσια (εκτός κονδυλωμάτων) πρέπει να περιλαμβάνουν και κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Επίσης το τεστ παπ δεν δείχνει αν μία γυναίκα είναι έγκυος.

Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του τραχήλου (Παπ τεστ ή/και εξετάσεις για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία σας και την αποφυγή της νόσου. Αν τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεών σας δεν είναι φυσιολογικά, χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της αλλοίωσης. Η εξέταση η οποία συνήθως συνιστάται σε αυτή την περίπτωση είναι η κολποσκόπηση. Επιτρέπει στον μαιευτήρα-γυναικολόγο να εξετάσει τον τράχηλό σας χρησιμοποιώντας μεγέθυνση για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του τεστ Παπ.
Η ανάπτυξη της υστεροσκόπησης έχει προσδώσει μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση σε συνήθη γυναικολογικά προβλήματα, όπως πχ η μη φυσιολογική αιμόρροια μήτρας. Η αυξημένη εκπαίδευση των γιατρών, η μικρότερη διάμετρος των υστεροσκοπίων και η έμφαση σε βασικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στο ιατρείο έχουν οδηγήσει σε μια ευρέως διαδεδομένη χρήση αυτής της σημαντικής τεχνολογίας.
Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού οργάνου, του λαπαροσκοπίου, ενώ η γυναίκα βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Η κάμερα που διαθέτει το λαπαροσκόπιο δίνει ξεκάθαρη εικόνα των γυναικείων εσωτερικών οργάνων, εντοπίζοντας κάποιο πιθανό πρόβλημα το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τη γυναικεία υπογονιμότητα. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό γίνεται εύκολη η διάγνωση προβλημάτων όπως κύστεις ωοθηκών, ενδοπυελικές συμφύσεις, ενδομητρίωση, ινομυώματα και άλλα. Παράλληλα, εκτός από διαγνωστική μέθοδος, η λαπαροσκόπηση μπορεί να έχει και θεραπευτικό χαρακτήρα, βοηθώντας στην αποκατάσταση προβλημάτων όπως τα παραπάνω.